• FB-JF
  • Instagram-JF
  • LinkedIn-JF
  • Pinterest-JF

© 2014-2019 COPYRIGHT
Justa Fotografie // Justa van Heertum Photography

KvK: 64148491  | BTW: NL164596276B01

Vakopleiding | Digital Workflow

November 6, 2015

Zoals de meeste van jullie wel weten ben ik na de basisopleiding gestart met de vakopleiding; een opleiding die 2 jaar duurt en waarbij alle facetten van professionele fotografie aan de orde komen. Hierbij hoop ik mijzelf continue creatief uit te dagen en technisch te verbeteren. 

 

De eerste module stond in het teken van 'digital workflow', een wat technische module waarbij de fotografie- en fotoverwerkingstechnieken uitgebreid aan bod kwamen. Afgelopen zaterdag heb ik de module afgerond en ben dik geslaagd :) Zie beneden het resultaat.

 

 

High Key & Low Key

 

Zwart op zwart en wit op wit. Niet eenvoudig om een voorwerp in dezelfde kleur als zijn omgeving te fotograferen zonder dat daarbij het onderwerp opgaat in de omgeving; het voorwerp dient los te staan van de achtergrond.

 

Leren kijken

Een wat vrijere opdracht. We kennen allemaal de uitspraak 'door de bomen het bos niet meer zien' en we hebben allemaal weleens die ene boom in het bos gezien waarop het licht zo mooi viel en er daardoor uitsprong. Ik liep toevallig tegen die ene fiets aan in deze fietsenstalling, je ziet zelfs welk 'pad' deze fiets heeft afgelegd door de mooie lichtval.

 

 

Fotografische reproductie
 

De kleurechtheid is van groot belang bij het maken van reproductie van een kleurig schilderij; helemaal wanneer de foto's geprint worden. Om zo goed mogelijk de kleurechtheid te banderen van bijvoorbeeld een schilderij dien je te werken met een grijs- en/of kleurenkaart. Dit schilderij 'Schaal met talenten' is door mijn moeder geschilderd.

 

 

Photoshop-vaardigheid

 

Elke fotograaf wilt natuurlijk dat zijn of haar foto's erop z'n allerbest uitzien; foto's optimaliseren in de wereld van fotografie mag en is 'niet vies'. Er is echter ook nog een andere vorm van fotografie waar men iets verder gaat dan alleen optimaliseren. 

Fine-art photography is helemaal hot; de fotograaf creërt beelden door ze zelf samen te stellen. Zo heb ik onderstaande foto gemaaktin Sri Lanka. De foto bestaat feitelijk uit 3 foto's: de berg, de omgeving en de olifant. In het echt zul je hier zelden olifanten aantreffen zonder dat er toeristen rondlopen. Deze heb ik dan ook 'weggeshopt' en de olifant is iets verderop op safari 'geschoten'. De berg (Sigiri, Lion Rock) ligt hier wel, maar is omwille van de foto iets verscherpt.

 

 

 

Please reload